Page 18 - Analityka 1/2017
P. 18
PAULINA KOLASIŃSKA BARTŁOMIEJ MICHAŁ CIEŚLIK TOMASZ DYMERSKI PIOTR KONIECZKA JACEK NAMIEŚNIK
Praktyka Olfaktometria terenowa i elektroniczny nos są kluczowymi narzędziami stosowanymi do oceny emisji
substancji zapachowych wprowadzanych do środowiska.
Uciążliwość zapachowa powietrza
atmosferycznego z terenów
oczyszczalni ścieków
CZ. II. METODY DEZODORYZACJI ORAZ IDENTYFIKACJI ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA
Fosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane
jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowa-
na jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie peł-
nego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane
budową ugrupowania hydrofilowego, ale także rodzaj kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze.
Określenie wpływu związków lipidowych występujących w organizmie ludzkim na jego funkcjonowanie wymaga
poznania ich składu, co umożliwiają analizy ukierunkowane i nieukierunkowane. Obecnie stosowanych jest szereg
technik analitycznych pozwalających na jakościowe i ilościowe określenie składu klas fosfolipidów, do których
zaliczyć można jedno- i dwuwymiarową chromatografię cienkowarstwową, czy wysokosprawną chromatografię
cieczową w układzie faz normalnych lub oddziaływań hydrofilowych. Informacji na temat składu kwasów tłusz-
czowych występujących w strukturze poszczególnych klas fosfolipidów dostarcza z kolei wysokosprawna chroma-
tografia cieczowa w układzie faz odwróconych oraz chromatografia gazowa.
48 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVIII) 2017