Page 14 - Analityka 1/2017
P. 14

MONIKA BARTOSIAK  ALEKSANDRA
                         SZYDŁOWSKA-CZERNIAK

       Wyznaczono optymalne parametry przygotowania prób rafinowanego oleju rzepakowego do oznaczania
       aktywności przeciwutleniającej, wykorzystując centralny plan kompozycyjny.

       Wpływ przygotowania prób oleju
       rzepakowego

       NA AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCĄ

NAUKA

                         Zastosowano metodę powierzchni odpowiedzi (RSM) oraz plan centralny kompozycyjny do określenia optymal-
                         nych parametrów ekstrakcji całkowitej ilości antyoksydantów z rafinowanego oleju rzepakowego. Badano wpływ
                         dwóch zmiennych niezależnych, polarność rozpuszczalnika (stała dielektryczna = 20,6, 24,6 i 32,6 odpowiednio
                         dla acetonu, etanolu i metanolu) oraz stosunek częstotliwości ultradźwięków (US) do czasu traktowania nimi próby
                         na aktywność przeciwutleniającą otrzymanych ekstraktów. Aktywność przeciwutleniającą ekstraktów oleju rzepa-
                         kowego oznaczono trzema metodami analitycznymi ABTS, DPPH oraz CUPRAC. W optymalnych warunkach eks-
                         trakcji (stała dielektryczna rozpuszczalnika = 20,6 oraz stosunek częstotliwości US/czasu US = 0,0 kHz/min), war-
                         tości aktywności przeciwutleniającej ekstraktów oleju rzepakowego wynosiły odpowiednio: ABTS = 1760 µmol
                         TE/100 g, DPPH = 305 µmol TE/100 g i CUPRAC = 638 µmol TE/100 g. Zatem próby oleju rzepakowego do
                         oznaczania aktywności przeciwutleniającej należy przygotować stosując klasyczną ekstrakcję ciecz-ciecz (LLE)
                         i aceton jako rozpuszczalnik.

       32 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVIII) 2017
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19