Page 14 - Analityka 1/2017
P. 14
MONIKA BARTOSIAK ALEKSANDRA
SZYDŁOWSKA-CZERNIAK
Wyznaczono optymalne parametry przygotowania prób rafinowanego oleju rzepakowego do oznaczania
aktywności przeciwutleniającej, wykorzystując centralny plan kompozycyjny.
Wpływ przygotowania prób oleju
rzepakowego
NA AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCĄ
NAUKA
Zastosowano metodę powierzchni odpowiedzi (RSM) oraz plan centralny kompozycyjny do określenia optymal-
nych parametrów ekstrakcji całkowitej ilości antyoksydantów z rafinowanego oleju rzepakowego. Badano wpływ
dwóch zmiennych niezależnych, polarność rozpuszczalnika (stała dielektryczna = 20,6, 24,6 i 32,6 odpowiednio
dla acetonu, etanolu i metanolu) oraz stosunek częstotliwości ultradźwięków (US) do czasu traktowania nimi próby
na aktywność przeciwutleniającą otrzymanych ekstraktów. Aktywność przeciwutleniającą ekstraktów oleju rzepa-
kowego oznaczono trzema metodami analitycznymi ABTS, DPPH oraz CUPRAC. W optymalnych warunkach eks-
trakcji (stała dielektryczna rozpuszczalnika = 20,6 oraz stosunek częstotliwości US/czasu US = 0,0 kHz/min), war-
tości aktywności przeciwutleniającej ekstraktów oleju rzepakowego wynosiły odpowiednio: ABTS = 1760 µmol
TE/100 g, DPPH = 305 µmol TE/100 g i CUPRAC = 638 µmol TE/100 g. Zatem próby oleju rzepakowego do
oznaczania aktywności przeciwutleniającej należy przygotować stosując klasyczną ekstrakcję ciecz-ciecz (LLE)
i aceton jako rozpuszczalnik.
32 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVIII) 2017