Page 16 - Analityka 1/2017
P. 16
KAROL PARCHEM AGNIESZKA BARTOSZEK
NAUKA Zestaw przedstawionych technik analitycznych umożliwia uzyskanie podstawowych informacji
dotyczących jakościowego i ilościowego składu klas fosfolipidów występujących w żywności i próbkach
biologicznych, a także składu kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze.
Nieukierunkowana analiza
fosfolipidów w próbkach
biologicznych i żywności
CZ. I. EKSTRAKCJA FRAKCJI LIPIDOWEJ I PODSTAWOWE TECHNIKI ANALITYCZNE
W ANALIZIE FOSFOLIPIDÓW
Fosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane
jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowa-
na jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie peł-
nego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane
budową ugrupowania hydrofilowego, ale także rodzaj kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze.
Określenie wpływu związków lipidowych występujących w organizmie ludzkim na jego funkcjonowanie wymaga
poznania ich składu, co umożliwiają analizy ukierunkowane i nieukierunkowane. Obecnie stosowanych jest szereg
technik analitycznych pozwalających na jakościowe i ilościowe określenie składu klas fosfolipidów, do których
zaliczyć można jedno- i dwuwymiarową chromatografię cienkowarstwową, czy wysokosprawną chromatografię
cieczową w układzie faz normalnych lub oddziaływań hydrofilowych. Informacji na temat składu kwasów tłusz-
czowych występujących w strukturze poszczególnych klas fosfolipidów dostarcza z kolei wysokosprawna chroma-
tografia cieczowa w układzie faz odwróconych oraz chromatografia gazowa.
39 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVIII) 2017