Page 16 - Analityka 1/2017
P. 16

KAROL PARCHEM  AGNIESZKA BARTOSZEK

NAUKA  Zestaw przedstawionych technik analitycznych umożliwia uzyskanie podstawowych informacji
       dotyczących jakościowego i ilościowego składu klas fosfolipidów występujących w żywności i próbkach
       biologicznych, a także składu kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze.

       Nieukierunkowana analiza
       fosfolipidów w próbkach
       biologicznych i żywności

       CZ. I. EKSTRAKCJA FRAKCJI LIPIDOWEJ I PODSTAWOWE TECHNIKI ANALITYCZNE
       W ANALIZIE FOSFOLIPIDÓW

                           Fosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane
                           jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowa-
                           na jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie peł-
                           nego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane
                           budową ugrupowania hydrofilowego, ale także rodzaj kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze.
                           Określenie wpływu związków lipidowych występujących w organizmie ludzkim na jego funkcjonowanie wymaga
                           poznania ich składu, co umożliwiają analizy ukierunkowane i nieukierunkowane. Obecnie stosowanych jest szereg
                           technik analitycznych pozwalających na jakościowe i ilościowe określenie składu klas fosfolipidów, do których
                           zaliczyć można jedno- i dwuwymiarową chromatografię cienkowarstwową, czy wysokosprawną chromatografię
                           cieczową w układzie faz normalnych lub oddziaływań hydrofilowych. Informacji na temat składu kwasów tłusz-
                           czowych występujących w strukturze poszczególnych klas fosfolipidów dostarcza z kolei wysokosprawna chroma-
                           tografia cieczowa w układzie faz odwróconych oraz chromatografia gazowa.

       39 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVIII) 2017
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21