Page 14 - Analityka 2/2017
P. 14

KATARZYNA NALAZEK  JACEK NAMIEŚNIK         ANDRZEJ WASIK

Praktyka  Fałszowanie żywności jest zjawiskiem coraz bardziej powszechnym na całym świecie. Wraz ze wzrostem
          ilości wykrytych przypadków fałszowania żywności wzrasta liczba technik analitycznych, umożliwiających
          wykrycie tego typu oszustwa.

          Badanie procederu
          fałszowania mięsa

          POWAŻNY PROBLEM ANALITYCZNY

                              Fałszowanie żywności, w tym produktów mięsnych, stanowi problem ogólnoświatowy. Analitycy ze zdwojonym
                              wysiłkiem pracują nad metodami badawczymi, które umożliwią zarówno weryfikację jakości jak i określenie auten-
                              tyczności danego produktu żywnościowego. Dotychczas, w celu określenia autentyczności mięsa wykorzystywano
                              najczęściej techniki oparte na elektroforezie żelowej oraz testy immunoenzymatyczne. Równie popularne, stały
                              się techniki spektralne, które umożliwiają m.in. wykrywanie fałszerstwa bezpośrednio przez opakowanie produktu
                              żywnościowego. Obecnie, stosunkowo nowym trendem jest wykorzystywanie do weryfikacji autentyczności pro-
                              duktów mięsnych – proteomiki w połączeniu ze spektrometrią mas. Wówczas, badanie autentyczności produktu
                              mięsnego, polega na oznaczeniu specyficznych biowskaźników (białek – strategia „top down”, bądź peptydów −
                              strategia „bottom up”), które będą różnicowały poszczególne gatunki. Spektrometria mas oprócz tego, że jest efek-
                              tywną metodą wykrywania zafałszowań żywności, posiada pewne ograniczenia. Trwają zatem dalsze prace nad
                              jej udoskonaleniem (m.in. opracowaniem aparatów przenośnych, umożliwiających badania żywności w terenie).
                              Słowa kluczowe: fałszowanie żywności, elektroforeza żelowa, testy immunoenzymatyczne, proteomika, spektro-
                              metria mas

          29 ANALITYKA – NUMER 2, ROK (XVIII) 2017
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19