Page 18 - Analityka 2/2017
P. 18

MARTA JOANNA KRAWCZYK ADRIANNA KAMIŃSKA    GRAŻYNA CHWATKO

Praktyka  W dzisiejszych czasach dąży się do wykorzystania homogenizacji na szeroką skalę, a w warunkach
          laboratoryjnych do pełnej automatyzacji tej techniki. Umożliwia to zdecydowaną poprawę jakości pracy
          chemika analityka.

          Homogenizacja tkanek

          NIEODZOWNY ETAP PRZYGOTOWANIA PRÓBKI STAŁEJ DO ANALIZY

                              Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Dostarczają one wielu niezbędnych składników, takich
                              jak witaminy, błonnik, polifenole, mikroelementy, białka roślinne. Ich spożywanie może zapobiegać rozwojowi
                              chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórym nowotworom. W związku z tym tkanki roślinne są ciekawym mate-
                              riałem badawczym dostarczającym cennych informacji na temat ich prozdrowotnych właściwości.
                              Często spotykaną w laboratoriach techniką przygotowania tkanek roślinnych do badań jest homogenizacja. Jest
                              to proces polegający na wytworzeniu jednorodnej mieszaniny w wyniku intensywnego mieszania dużych cząstek
                              próbki roślinnej i ich rozdrabniania w urządzeniach zwanych homogenizatorami. Homogenizacja posiada wiele
                              zalet oraz szeroki wachlarz zastosowań. Niestety nie jest techniką idealną i czasami podczas pracy z tkankami
                              roślinnymi napotykamy na liczne problemy podczas ich obróbki. W niniejszej pracy można znaleźć informacje
                              na temat podstawowych typów homogenizatorów mechanicznych, zalet tej techniki, problemów spotykanych
                              w pracy badawczej oraz możliwości ich unikania.

          42 ANALITYKA – NUMER 2, ROK (XVIII) 2017
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23