Centrum Szkoleniowe RADWAG zaprasza na szkolenie: Metrologia pomiarów zawartości wody w praktyce - optymalizacja procesu suszenia próbki z wykorzystaniem wagosuszarki

Kiedy: 10 maja 2023 roku
Gdzie: Radom
Organizator: RADWAG Wagi Elektroniczne

Zagadnienia poruszone na szkoleniu: 

  1.  Wstęp: woda jako istotny czynnik jakościowy produktów chemicznych i spożywczych. 
  2. Normatywne i nienormatywne metody badania zawartości wody – istotne różnice. 
  3. Błąd systematyczny i losowy metody wykorzystywanej w badaniu zawartości wody. 
  4. Budowa i zasada działania wagosuszarki – promieniowanie IR w badaniach zawartości wody. 
  5. Adjustacja wagosuszarki dla pomiaru masy i temperatury. 
  6. Optymalizacja procesu suszenia w zakresie dokładności i czasu trwania analizy. 
    •  Profile suszenia jako zróżnicowane metody dostarczania ciepła do produktu. 
    • Wpływ parametrów definiujących stabilność masy suchej na wynik analizy. 
  7. (kryterium zakończenia analizy) 
  8. Rodzaje i metody przygotowania próbek do analizy. 
    • Struktura próbki w procesie suszenia. 
    • Przechowywanie, pobieranie i homogenizacja próbek. 
    • Wielkość masy próbki w procesie suszenia. 
  9. Walidacja metody i wagosuszarki – ogólne zasady. 
  10. Metody detekcji i ocena wpływu błędu podstawowego wagosuszarki dla pomiarów zawartości wody/ masy suchej na wynik analizy próbek rzeczywistych. 
  11. Badania 
    • Analiza precyzji i poprawności wyników suszenia dla przykładowych próbek o strukturze proszku, próbek półpłynnych i próbek stałych. 
  12. SOP dla okresowej weryfikacji poprawności działania wagosuszarek. 
  13. Podsumowanie. 

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: 
https://radwag.com/pl/eduradwag/metrologia-pomiarow-zawartosci-wody