Centrum Szkoleniowe RADWAG zaprasza na szkolenie: Metrologia pomiarów zawartości wody w praktyce - optymalizacja procesu suszenia próbki z wykorzystaniem wagosuszarki
Kiedy: 10 maja 2023 roku
Gdzie: Radom
Organizator: RADWAG Wagi Elektroniczne
Zagadnienia poruszone na szkoleniu:
- Wstęp: woda jako istotny czynnik jakościowy produktów chemicznych i spożywczych.
- Normatywne i nienormatywne metody badania zawartości wody – istotne różnice.
- Błąd systematyczny i losowy metody wykorzystywanej w badaniu zawartości wody.
- Budowa i zasada działania wagosuszarki – promieniowanie IR w badaniach zawartości wody.
- Adjustacja wagosuszarki dla pomiaru masy i temperatury.
- Optymalizacja procesu suszenia w zakresie dokładności i czasu trwania analizy.
- Profile suszenia jako zróżnicowane metody dostarczania ciepła do produktu.
- Wpływ parametrów definiujących stabilność masy suchej na wynik analizy.
- (kryterium zakończenia analizy)
- Rodzaje i metody przygotowania próbek do analizy.
- Struktura próbki w procesie suszenia.
- Przechowywanie, pobieranie i homogenizacja próbek.
- Wielkość masy próbki w procesie suszenia.
- Walidacja metody i wagosuszarki – ogólne zasady.
- Metody detekcji i ocena wpływu błędu podstawowego wagosuszarki dla pomiarów zawartości wody/ masy suchej na wynik analizy próbek rzeczywistych.
- Badania
- Analiza precyzji i poprawności wyników suszenia dla przykładowych próbek o strukturze proszku, próbek półpłynnych i próbek stałych.
- SOP dla okresowej weryfikacji poprawności działania wagosuszarek.
- Podsumowanie.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej:
https://radwag.com/pl/eduradwag/metrologia-pomiarow-zawartosci-wody