Analityka 2/2017
Opublikowane w tym numerze artykuły − jak zwykle − obejmują szeroki zakres tematyczny. Od wykorzystania technik elektromigracyjnych w oznaczaniu amin biogennych w napojach alkoholowych, poprzez ocenę wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego, do badania procederu fałszowania mięsa. A to tylko artykuły dotyczące analizy żywności. W dziale „Polemiki, problemy” można znaleźć z kolei dwa materiały dotyczące naszego zdrowia. Ich tytuły: Elektroniczne papierosy – (nie)bezpieczne palenie? oraz Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna? mówią
same za siebie i nie potrzebują wyjaśnień. To tylko przykładowa tematyka artykułów zamieszczonych w tym numerze. Myślę, że pozostałe w równym stopniu zasługują na uwagę. W dziale „Wydarzenia” prezentujemy listę nagrodzonych przez Komitet Chemii Analitycznej PAN za najlepsze prace doktorskie. Serdecznie gratulując, zapraszam laureatów nagród do zaprezentowania tez ich prac doktorskich
w formie artykułu na łamach „Analityki”. Nie należy też zapominać o promotorach. To dzięki ich opiece i relacji mistrz−uczeń prace te osiągnęły tak wysoki poziom. Szczególnie ważne są relacje mistrz−uczeń, zanikające coraz częściej w obecnym systemie edukacji. Wiedzę można posiąść w różny sposób, ale nic nie zastąpi kontaktów z Profesorem, który swoją wiedzą i postawą nauczy etosu i etyki pracy
naukowej. Jak zwykle, warte uwagi są także zaproszenia na konferencje, sympozja i szkolenia. Podawane z wyprzedzeniem pozwalają na zaplanowanie wcześniej uczestnictwa w ważnych dla Państwa wydarzeniach. Zachęcając do przeczytania całego numeru „Analityki”, polecam również odwiedzenie naszej strony internetowej www.malamut.pl, gdzie uzupełnieniem wydarzeń i sprawozdań z konferencji, którym patronujemy medialnie, jest obszerna kronika fotograficzna.
NAUKA
- Wykorzystanie technik elektromigracyjnych w procedurach oznaczania amin biogennych w napojach alkoholowych
- Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego
- Analiza nanomateriałów − cząstka po cząstce
- „Zielona” chromatografia cieczowa
PRAKTYKA
- Badanie procederu fałszowania mięsa – poważny problem analityczny
- (Nie)standardowe metody przygotowania próbek. Techniki ekstrakcyjne w nowoczesnym wydaniu
- Homogenizacja tkanek – nieodzowny etap przygotowania próbki stałej do analizy
- Certyfikacja zawartości kadmu w materiałach odniesienia techniką rozcieńczeń izotopowych spektrometrii mas
- Oznaczanie neopteryny w próbkach moczu wybranymi technikami analitycznymi
POLEMIKI, PROBLEMY
- Elektroniczne papierosy – (nie)bezpieczne palenie? Cz. I. Charakterystyka i aspekty zdrowotne
- Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna?
WSPOMNIENIE
- Wspominamy Ewę Müller
PRZEDSTAWIAMY
- Najbliżej natury − Instytut Biologii Wydziału Biologiczno-Chemicznego Uniwersytetu w Białymstoku
WYDARZENIA
- Nagrody Komitetu Chemii Analitycznej PAN w konkursie na najlepsze prace doktorskie – edycja 2017
- XIX Międzynarodowe Targi Analityki i Technik Pomiarowych EuroLab 2017
KONFERENCJE, SPRAWOZDANIA
- Seminarium „European Food and Environmental Seminars 2016”
- VI Konferencja „Chemometria i metrologia w analityce”
KONFERENCJE, ZAPROSZENIA
- Kalendarz konferencji, kursów i szkoleń
PRENUMERATA
- Kupon prenumeraty
NOWOŚCI
- Nowości w wyposażeniu laboratoriów
Odbiór osobisty | 0 zł |
Poczta Polska | 5.9 zł |
Firma kurierska Warszawa | 19.5 zł |
Firma kurierska | 22 zł |
Darmowa dostawa | 300 zł |