Page 18 - Analityka 1/2016
P. 18
MATEUSZ WOŹNIAK MAREK BIZIUK
NAUKA Obecnie stosowane techniki oznaczania amin biogennych nie są przyjazne dla środowiska.
Powstanie nowych, opartych na zasadach zielonej chemii analitycznej, tańszych i szybszych
metodyk pozwoliłoby dokładniej kontrolować jakość artykułów spożywczych.
Niebezpieczeństwo ukryte
w żywności − aminy biogenne
CZ. II. METODY OZNACZANIA I WYZWANIA
Ze względu na aktywność biologiczną amin biogennych ich oznaczanie zarówno jakościowe, jak i ilościowe
w żywności ma istotne znaczenie w celu zapewnienia ochrony zdrowia i życia ludzkiego. Obecnie do monitorin-
gu amin biogennych w żywności najczęściej wykorzystuje się: wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC),
chromatografię cienkowarstwową (TLC) oraz absorpcyjną spektrofotometrię cząsteczkową. Są to jednak techniki
czasochłonne, niezbyt przyjazne dla środowiska i w większości przypadków wymagające przeprowadzenia pro-
cesu derywatyzacji. Dlatego też, konieczne jest opracowanie nowych, szybkich i opartych na zasadach zielonej
chemii analitycznej metodyk pozwalających na oznaczanie AB w żywności. Obiecujące wydaje się zastosowanie
technik ekstrakcyjnych, takich jak SPME i SBSE na etapie przygotowania próbek, a do oznaczania jakościowego
i ilościowego chromatografii gazowej (GC) oraz elektroforezy kapilarnej (CE). Jednakże wymagają one udoskona-
lenia i walidacji, co może być tematem przyszłych badań.
43 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVII) 2016