Page 18 - Analityka 1/2016
P. 18

MATEUSZ WOŹNIAK  MAREK BIZIUK

NAUKA  Obecnie stosowane techniki oznaczania amin biogennych nie są przyjazne dla środowiska.
       Powstanie nowych, opartych na zasadach zielonej chemii analitycznej, tańszych i szybszych
       metodyk pozwoliłoby dokładniej kontrolować jakość artykułów spożywczych.

       Niebezpieczeństwo ukryte
       w żywności − aminy biogenne

       CZ. II. METODY OZNACZANIA I WYZWANIA

                           Ze względu na aktywność biologiczną amin biogennych ich oznaczanie zarówno jakościowe, jak i ilościowe
                           w żywności ma istotne znaczenie w celu zapewnienia ochrony zdrowia i życia ludzkiego. Obecnie do monitorin-
                           gu amin biogennych w żywności najczęściej wykorzystuje się: wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC),
                           chromatografię cienkowarstwową (TLC) oraz absorpcyjną spektrofotometrię cząsteczkową. Są to jednak techniki
                           czasochłonne, niezbyt przyjazne dla środowiska i w większości przypadków wymagające przeprowadzenia pro-
                           cesu derywatyzacji. Dlatego też, konieczne jest opracowanie nowych, szybkich i opartych na zasadach zielonej
                           chemii analitycznej metodyk pozwalających na oznaczanie AB w żywności. Obiecujące wydaje się zastosowanie
                           technik ekstrakcyjnych, takich jak SPME i SBSE na etapie przygotowania próbek, a do oznaczania jakościowego
                           i ilościowego chromatografii gazowej (GC) oraz elektroforezy kapilarnej (CE). Jednakże wymagają one udoskona-
                           lenia i walidacji, co może być tematem przyszłych badań.

       43 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVII) 2016
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23