Page 6 - Analityka 2/2017
P. 6
NAUKA JUSTYNA PŁOTKA-WASYLKA EWA KŁODZIŃSKA
Opisana elektroforetyczna metoda rozdzielania amin biogennych nie wymaga metod izolacji tych
związków z matrycy, nie wymaga również etapu derywatyzacji. Próbka wina może być bezpośrednio
dozowana do układu pomiarowego (kapilary).
Wykorzystanie technik
elektromigracyjnych
W PROCEDURACH OZNACZANIA AMIN BIOGENNYCH W NAPOJACH ALKOHOLOWYCH
Techniki elektromigracyjne są obecnie najszybciej rozwijającymi się na przestrzeni ostatnich lat metodami anali-
tycznymi. Biorąc pod uwagę korzyści wynikające z zastosowania elektroforezy kapilarnej oraz możliwość pomi-
nięcie etapu derywatyzacji, który jest bardzo kosztowny i pracochłonny, elektroforeza może być alternatywą
w oznaczaniu amin biogennych w próbkach żywności i napojów alkoholowych w stosunku do technik chroma-
tograficznych.
4 ANALITYKA – NUMER 2, ROK (XVIII) 2017