Page 32 - Analityka 1/2016
P. 32

ŻANETA BARGAŃSKA  JACEK NAMIEŚNIK

polemiki, problemy  Zatrucie pszczół przez środki ochrony roślin stanowi poważny problem nie tylko dla pszczelarzy
                    podczas hodowli tych owadów, ale również dla rolników ze względu na rolę pszczół w procesie
                    zapylania roślin.

                    Masowe wymieranie pszczół

                    – PROBLEM NIE TYLKO PSZCZELARZY

                                        Pestycydy to bardzo liczna grupa różnorodnych związków chemicznych stosowanych w rolnictwie. Ze względu
                                        na swoją trwałość gromadzą się w różnych elementach środowiska i mogą występować w obszarze, na którym
                                        nigdy nie zostały użyte. Zachodzi także proces ich bioakumulacji w tkankach oraz narządach zwierząt i roślin.
                                        Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin (szczególnie w okresie wzmożonych zabiegów agrotechnicznych
                                        wiosną i latem) mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć owadów zapylających, ale również mogą akumu-
                                        lować się w ich organizmach czy też przedostawać się do produktów przez nie wytwarzanych.
                                        W ostatnich latach w wielu krajach obserwuje się zwiększoną śmiertelność rodzin pszczelich. Z reguły straty te
                                        obserwuje się po zimowli tych rodzin w postaci spadłych (masowo ginących) i padłych (kilka osobników) pszczół
                                        miodnych na terenie pasieczyska. Przedstawiciele wielu ośrodków naukowych uważają, że jednym z powodów
                                        spadku liczebności populacji pszczół w pasiece, oprócz błędów popełnionych przez pszczelarza w poprzednim
                                        sezonie wegetacji, jest nieumiejętne stosowanie środków ochrony roślin.
                                        Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagro-
                                        żenie dla zdrowia człowieka. Zatem niezbędne jest kontrolowanie poziomu pestycydów w pszczołach oraz
                                        produktach przez nie wytwarzanych.

                                        Słowa kluczowe: CCD, pszczoła miodna, miód, pestycydy

                    78 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVII) 2016
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36