Page 32 - Analityka 1/2016
P. 32
ŻANETA BARGAŃSKA JACEK NAMIEŚNIK
polemiki, problemy Zatrucie pszczół przez środki ochrony roślin stanowi poważny problem nie tylko dla pszczelarzy
podczas hodowli tych owadów, ale również dla rolników ze względu na rolę pszczół w procesie
zapylania roślin.
Masowe wymieranie pszczół
– PROBLEM NIE TYLKO PSZCZELARZY
Pestycydy to bardzo liczna grupa różnorodnych związków chemicznych stosowanych w rolnictwie. Ze względu
na swoją trwałość gromadzą się w różnych elementach środowiska i mogą występować w obszarze, na którym
nigdy nie zostały użyte. Zachodzi także proces ich bioakumulacji w tkankach oraz narządach zwierząt i roślin.
Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin (szczególnie w okresie wzmożonych zabiegów agrotechnicznych
wiosną i latem) mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć owadów zapylających, ale również mogą akumu-
lować się w ich organizmach czy też przedostawać się do produktów przez nie wytwarzanych.
W ostatnich latach w wielu krajach obserwuje się zwiększoną śmiertelność rodzin pszczelich. Z reguły straty te
obserwuje się po zimowli tych rodzin w postaci spadłych (masowo ginących) i padłych (kilka osobników) pszczół
miodnych na terenie pasieczyska. Przedstawiciele wielu ośrodków naukowych uważają, że jednym z powodów
spadku liczebności populacji pszczół w pasiece, oprócz błędów popełnionych przez pszczelarza w poprzednim
sezonie wegetacji, jest nieumiejętne stosowanie środków ochrony roślin.
Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagro-
żenie dla zdrowia człowieka. Zatem niezbędne jest kontrolowanie poziomu pestycydów w pszczołach oraz
produktach przez nie wytwarzanych.
Słowa kluczowe: CCD, pszczoła miodna, miód, pestycydy
78 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVII) 2016