Page 6 - Analityka 1/2016
P. 6

PAULINA KOLASIŃSKA  TOMASZ DYMERSKI      JACEK NAMIEŚNIK

NAUKA  Wykorzystanie metod analizy sensorycznej umożliwia identyfikację źródeł emisji odorów znajdujących
       się w pobliżu terenów zamieszkanych oraz weryfikację skarg ludności na uciążliwość zapachową.

       Metody analizy sensorycznej
       jako narzędzie do oceny
       uciążliwości zapachowej
       powietrza atmosferycznego

       CZ. II. CHARAKTERYSTYKA METOD ANALIZY SENSORYCZNEJ

                           Związki chemiczne obecne w powietrzu atmosferycznym i wywołujące nieprzyjemne wrażenia zapachowe
                           mogą wywierać negatywny wpływ na zdrowie i życie człowieka. Wszystkie niepożądane substancje zapachowe,
                           powodujące pobudzenie narządu węchowego, a następnie odczuwanie zapachu, nazywane są odorantami. Do
                           pomiaru reakcji człowieka na bodźce pochodzące z otaczającego środowiska wykorzystuje się metody analizy
                           sensorycznej. Umożliwia to przeprowadzenie oceny sensorycznej w celu kontroli emisji zanieczyszczeń.
                           W pracy omówiono liczne testy pomiarowe, z wykorzystaniem których można uzyskać istotne informacje
                           o cechach sensorycznych badanej próbki gazowej. Zastosowanie testów psychofizycznych umożliwia identyfika-
                           cję wrażenia zmysłowego, wskazanie stopnia jego intensywności oraz uszeregowanie próbek pod tym względem.
                           Przedstawiono również cztery podstawowe grupy metod analizy sensorycznej wykorzystywanych do oceny
                           uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego, a mianowicie metody: różnicowe (tzw. testy różnicowe),
                           oznaczania progów, skalowania oraz analizy opisowej (metody profilowania).

                           Słowa kluczowe: analiza sensoryczna, metody analizy opisowej, metody oznaczania progów, metody różnicowe,
                           metody skalowania, uciążliwość zapachowa

       4 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVII) 2016
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11