Page 22 - Analityka 3/2016
P. 22
MATEUSZ WOŹNIAK MAREK WIERGOWSKI MAREK BIZIUK
Praktyka Nie ma dawki alkoholu, którą kobieta może spożyć w trakcie ciąży bez ryzyka, że wyrządzi to szkody jej
dziecku.
Kobieta ciężarna i alkohol
− toksyczny związek
SMÓŁKA NOWORODKÓW JAKO MATERIAŁ W DIAGNOSTYCE SPOŻYWANIA ALKOHOLU
W CZASIE CIĄŻY
Każda ilość alkoholu spożyta przez ciężarną kobietę może spowodować poronienie, przedwczesny poród, patolo-
gię łożyska, zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego płodu i wystąpienie licznych wad wrodzonych wywoła-
nych alkoholem, określanych wspólnie mianem spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych − FASD. Mogą one
objawiać się zaburzeniami psychicznymi i/lub fizycznymi. Współczesna diagnostyka u noworodków zespołu FASD
opiera się najczęściej na wywiadzie z matką na temat spożywania alkoholu w trakcie ciąży. Jednakże, wiele kobiet
ukrywa ten fakt, toteż nie można jednoznacznie zdiagnozować zespołu FASD, gdyż wiele innych wad wrodzonych
charakteryzuje się podobnymi objawami. Brak rutynowych metod umożliwiających potwierdzenie wystąpienia
zespołu FASD nie pozwala dobrać odpowiedniego sposobu leczenia. Obecnie poszukuje się biowskaźników
alkoholowych w smółce noworodków, które wskazywałyby na konsumpcję alkoholu w trakcie ciąży. W smółce
zidentyfikowano: estry etylowe kwasów tłuszczowych, glukuronian etylu i siarczan etylu. Jednakże, obserwuje się
duże rozbieżności w granicznych stężeniach, które wskazywałyby na prenatalną ekspozycję na alkohol sugerowa-
nych przez różnych naukowców.
52 ANALITYKA – NUMER 3, ROK (XVII) 2016