Page 16 - Analityka 1/2015
P. 16

PAULINA KOLASIŃSKA  TOMASZ DYMERSKI      JACEK NAMIEŚNIK

PRAKTYKA  Olfaktometria pełni istotną rolę w ocenie substancji zapachowych wprowadzanych do środowiska.
          Olfaktometrię środowiskową wykorzystuje się do oceny stopnia uciążliwości, częstotliwości
          występowania oraz wpływu zapachów na komfort życia mieszkańców danego terenu.

          Zastosowanie olfaktometrii

          W BADANIACH ŚRODOWISKOWYCH

                           Nieprzyjemne zapachy związane z obecnością w środowisku substancji odorowych
                           (złowonnych) są przyczyną licznych skarg ludności zamieszkującej dany teren. Badania
                           poświęcone odorom występującym w środowisku można przeprowadzić z wykorzysta-
                           niem technik olfaktometrycznych.
                           Omówiona w tej pracy technika olfaktometryczna jest jednym z narzędzi wykorzystywa-
                           nych w ochronie środowiska. Jej zastosowanie umożliwia przeprowadzenie badań doty-
                           czących właściwości zapachowych odorantów w zanieczyszczonym powietrzu. W olfak-
                           tometrii środowiskowej wykorzystuje się przede wszystkim metody rozcieńczeń, pozwa-
                           lające na określenie stopnia rozcieńczenia próbki bezzapachowym powietrzem do chwili,
                           gdy jej zapach przestaje być odczuwalny. W artykule przedstawiono informacje na temat
                           klasyfikacji i obszarów wykorzystywania olfaktometrii w badaniach środowiskowych oraz
                           olfaktometrów, będących narzędziami służącymi do rozcieńczenia badanej próbki gazem
                           obojętnym w celu umożliwienia dokonania obiektywnej oceny zapachu przez zespół
                           oceniających. Ze względu na możliwość przeprowadzania badań w terenie, olfaktometria
                           znajduje szereg zastosowań, szczególnie w analityce środowiska.
                           Słowa kluczowe:
                           europejska jednostka zapachowa, odory, techniki olfaktometrii środowiskowej, urządze-
                           nie.

          34 ANALITYKA – NUMER 1, ROK (XVI) 2015
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21