Analityka 3/2020

Oddając w Państwa ręce poprzedni numer „Analityki”, miałem nadzieję, że jesienny będzie już bardziej optymistyczny. Epidemia jednak nie odpuszcza i coraz bardziej przyzwyczajamy się do pracy zdalnej i spotkań internetowych, czekając na spodziewaną drugą falę koronawirusa. Nie poddajemy się jednak i kolejną „Analitykę” oddajemy w Państwa ręce. Godny polecenia jest artykuł przedstawiający problematykę analityki związków zapachowych żywności. Identyfikacja związków odpowiedzialnych za zapach danego produktu jest niezwykle wymagającym obszarem chemii analitycznej, gdzie granice wykrywalności determinuje ludzki nos. Czytelników zainteresowanych metodami chromatograficznymi zaciekawi zapewne materiał o metodach oznaczania aminokwasów tiolowych w wybranych płynach biologicznych człowieka. Materiał ten powstał na podstawie rozprawy doktorskiej dr Justyny Piechockiej nagrodzonej w 2019 roku przez Komitet Chemii Analitycznej PAN. Artykuł omawiający zależności kalibracyjne – od modelu do praktyki laboratoryjnej – zwróci na pewno uwagę wszystkich zainteresowanych metrologią. Celem opisanych rozważań jest pokazanie, jak ważne jest właściwe dopasowanie wzorców służących do wyznaczania zależności kalibracyjnej względem zawartości analitów w badanych próbkach. W dziale „Praktyka” zwraca uwagę ciekawy artykuł napisany przez autorkę z wieloletnim doświadczeniem o roli badań fizykochemicznych w analizie śladów kryminalistycznych. Oczywiście w drugiej części „Analityki” brakuje sprawozdań z konferencji, sympozjów i innych wydarzeń zwykle integrujących środowisko chemików analityków. Życie konferencyjne zamarło i nadzieje, że odżyje jesienią, są nierealne. Kolejni organizatorzy przenoszą spotkania na przyszły rok. Życie nie znosi jednak próżni i wszyscy starają się dostosować do sytuacji. Komitet Chemii Analitycznej PAN ukonstytuował się i rozpoczął nową kadencję. Obszerny materiał o KChA, jego strukturze i działalności można przeczytać w tym numerze. W wydawnictwie powołaliśmy nową Radę Programową. O jej roli i zadaniach postaram się napisać w kolejnym numerze.

NAUKA

  • Dobre praktyki w analityce związków zapachowych żywności
  • Chromatograficzne metody oznaczania aminokwasów
    tiolowych w wybranych płynach biologicznych człowieka
  • Zależność kalibracyjna: od modelu do praktyki laboratoryjnej
  • Formy specjacyjne arsenu, ich identyfikacja i usuwanie
    ze środowiska Cz. I

PRAKTYKA

  • Kolumny do nanochromatografii cieczowej przygotowywane
    w warunkach laboratoryjnych i ich zastosowanie w analizie
    proteomicznej
  • Rola badań fizykochemicznych w analizie śladów
    kryminalistycznych
  • Oznaczanie rtęci w tytoniu cygarowym jako wyzwanie analityczne

ARCHEOMETRIA

  • Chemia i fizyka dla ochrony dziedzictwa kulturowego
    – konsorcjum E-RIHS.PL na Polskiej Mapie Drogowej
    Infrastruktur Badawczych

AKTUALNOŚCI

  • Komitet Chemii Analitycznej PAN – wczoraj, dziś i jutro…

KONFERENCJE, ZAPROSZENIA

  • Kalendarz konferencji, kursów i szkoleń

WYDARZENIA

  • Złoty Medal EcoVadis dla firmy Air Products

NOWOŚCI

  • Nowości