Analityka 2/2017

W numerze 
(streszczenia arykułów)

Opublikowane w tym numerze artykuły − jak zwykle − obejmują szeroki zakres tematyczny. Od wykorzystania technik elektromigracyjnych w oznaczaniu amin biogennych w napojach alkoholowych, poprzez ocenę wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego, do badania procederu fałszowania mięsa. A to tylko artykuły dotyczące analizy żywności. W dziale „Polemiki, problemy” można znaleźć z kolei dwa materiały dotyczące naszego zdrowia. Ich tytuły: Elektroniczne papierosy – (nie)bezpieczne palenie? oraz Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna? mówią
same za siebie i nie potrzebują wyjaśnień. To tylko przykładowa tematyka artykułów zamieszczonych w tym numerze. Myślę, że pozostałe w równym stopniu zasługują na uwagę. W dziale „Wydarzenia” prezentujemy listę nagrodzonych przez Komitet Chemii Analitycznej PAN za najlepsze prace doktorskie. Serdecznie gratulując, zapraszam laureatów nagród do zaprezentowania tez ich prac doktorskich
w formie artykułu na łamach „Analityki”. Nie należy też zapominać o promotorach. To dzięki ich opiece i relacji mistrz−uczeń prace te osiągnęły tak wysoki poziom. Szczególnie ważne są relacje mistrz−uczeń, zanikające coraz częściej w obecnym systemie edukacji. Wiedzę można posiąść w różny sposób, ale nic nie zastąpi kontaktów z Profesorem, który swoją wiedzą i postawą nauczy etosu i etyki pracy
naukowej. Jak zwykle, warte uwagi są także zaproszenia na konferencje, sympozja i szkolenia. Podawane z wyprzedzeniem pozwalają na zaplanowanie wcześniej uczestnictwa w ważnych dla Państwa wydarzeniach. Zachęcając do przeczytania całego numeru „Analityki”, polecam również odwiedzenie naszej strony internetowej www.malamut.pl, gdzie uzupełnieniem wydarzeń i sprawozdań z konferencji, którym patronujemy medialnie, jest obszerna kronika fotograficzna.

Artykuły: 

NAUKA

  • Wykorzystanie technik elektromigracyjnych w procedurach oznaczania amin biogennych w napojach alkoholowych
  • Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego
  • Analiza nanomateriałów − cząstka po cząstce
  • „Zielona” chromatografia cieczowa

PRAKTYKA

  • Badanie procederu fałszowania mięsa – poważny problem analityczny
  • (Nie)standardowe metody przygotowania próbek. Techniki ekstrakcyjne w nowoczesnym wydaniu
  • Homogenizacja tkanek – nieodzowny etap przygotowania próbki stałej do analizy
  • Certyfikacja zawartości kadmu w materiałach odniesienia techniką rozcieńczeń izotopowych spektrometrii mas
  • Oznaczanie neopteryny w próbkach moczu wybranymi technikami analitycznymi

POLEMIKI, PROBLEMY

  • Elektroniczne papierosy – (nie)bezpieczne palenie? Cz. I. Charakterystyka i aspekty zdrowotne
  • Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna?

WSPOMNIENIE

  • Wspominamy Ewę Müller

PRZEDSTAWIAMY

  • Najbliżej natury − Instytut Biologii Wydziału Biologiczno-Chemicznego Uniwersytetu w Białymstoku

WYDARZENIA

  • Nagrody Komitetu Chemii Analitycznej PAN w konkursie na najlepsze prace doktorskie – edycja 2017
  • XIX Międzynarodowe Targi Analityki i Technik Pomiarowych EuroLab 2017

KONFERENCJE, SPRAWOZDANIA

  • Seminarium „European Food and Environmental Seminars 2016”
  • VI Konferencja „Chemometria i metrologia w analityce”

KONFERENCJE, ZAPROSZENIA

  • Kalendarz konferencji, kursów i szkoleń

PRENUMERATA

  • Kupon prenumeraty

NOWOŚCI

  • Nowości w wyposażeniu laboratoriów